top of page
Foto van schrijverneowind

Zin en vooral onzin van overgedimensioneerde zonnepaneel-installaties


Tijdens het klantenbezoek hoor je tegenwoordig regelmatig het verhaal terugkomen dat door verschillende partijen het idee wordt verkocht om bij bedrijven zo maximaal mogelijk dakoppervlaktes "vol te leggen" met zonnepanelen.


Het idee is dan met deze absurde vorm van overdimensionering een groter deel van het verbruik tijdens het voor-en najaar te dekken met de zonnestroom. Alsook natuurlijk een inkomstenbron te genereren uit de verkoop van de injectie tijdens de zomermaanden.


Vooral via derdepartij-financiering wordt deze formule nu aangeboden bij (landbouw)bedrijven. Hieraan verbonden is dan een afname-contract met een vaste prijs voor een heel lange periode ( 20 jaar ).


Het grote probleem is dat zulke formules geen rekening houden met de snel veranderende marktcondities en meer dan waarschijnlijk de onzekerheden die in de toekomst zullen verschijnen, contractueel ten laste leggen bij de eindklant.



Volgende problemen zijn te verwachten:


  • Vermits zonnepanelen, waarvan het aantal installaties sterk toenmeent, meestal allemaal op hetzelfde moment stroom produceren, zal de waarde van deze zonnestroom sterk beginnen zakken. Dat is nu al te merken op de dagmarkt voor elektriciteit. Dit betekent dat de vergoeding die je krijgt om de stroom die je bijvoorbeeld tijdens de middag produceert ( en dus niet opgebruikt ), lager zal worden.

  • Door het feit dat er steeds meer momenten zullen voorkomen dat er gewoon teveel stroom wordt geproduceerd, zal je als producent van zonnestroom geconfronteerd worden met negatieve tarieven. Dit betekent dat je zal moeten betalen om stroom op het net te injecteren.

  • Daarnaast zal ook de onbalanskost sterk stijgen, owv het feit dat deze momentane overproductie tot onbalans leidt op het net.

Het is dus sterk opletten in de contracten voor derdepartij financiering dat bovenstaande elementen juridisch waterdicht afgesproken zijn en dat de risico's van onbalans en lage injectietarieven bij de financierder ligt, en niet bij jou als eindklant.

En zelfs als het risico bij de ontwikkelaar ligt, is het vermoeden groot dat dit business model niet lang stand zal houden owv afbrokkelend verdienmodel. Waarbij de eindklant dan weer met de gevolgen hiervan zal zitten.


Het beste model om eigen energieproductie te realiseren is te dimensioneren op optimale autoconsumptie, bij voorkeur via de "gratis" bronnen van zon-en windenergie. Gratis in die zin dat ze wind en zon een gratis grondstof zijn. De installaties om deze te capteren zijn dat uiteraard niet.


108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page